Skorzystałeś z usług specjalisty budowlanego? Podziel się swoimi doświadczeniami, oceń i zostaw komentarz. Twoja opinia stanowi cenny materiał poglądowy dla reszty odwiedzających nas osób. Postaraj się aby była obiektywna, uwzględnij wszystkie wady oraz zalety. Pamiętaj - na najbardziej negatywną ocenę zasługują jedynie skrajne przypadki braku profesjonalizmu, a o przeszkodach we współpracy czasem decyduje siła wyższa. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy opinii i zachęcamy do zapoznania się z komentarzami innych użytkowników.
Jak zamontować blat kamienny?

Blat kuchenny może być pięknym zwieńczeniem mebli i elementem dekoracyjnym. Powinien spełniać wiele funkcji, być wytrzymały i estetyczny. Projektowane obecnie kuchnie mogą być przestronne i eleganckie. Blat jest w takim pomieszczeniu jednolitą powierzchnią roboczą. Umieszcza się w nim zlewozmywak i płytę grzewczą. Popularnym rozwiązaniem jest blat kamienny, który ma wiele zalet. Sprawdź, jak go zamontować!
Wybór i transport blatu kamiennego
Zanim zdecydujesz się na montaż blatu kamiennego, należy wybrać jego odpowiednią wersję. Konieczny jest dobór odpowiedniego wzoru i koloru, wielkości blatu i materiału wykonania. Transport większych elementów wymaga skorzystania ze specjalnie przystosowanego do tego samochodu, wyposażonego stojak na blaty kamienne i pasy zabezpieczające na czas przewozu.
Blaty te muszą być przewożone tak, by stały na krawędzi. Jak wskazują specjaliści Zakładu Kamieniarskiego Stanisław Guzik, przyciętych, już gotowych blatów nie można przewozić na płasko, gdyż istnieje ryzyko, że pękną. Takie element może mieć znaczną długość, wynosząca nawet kilka metrów. Cechuje się dużą wagą, przez co jego załadunek, rozładunek i wniesienie do pomieszczenia mogą nie być proste. Dotyczy to głównie blatów kuchennych, które montowane są z jednego lub dwóch kawałków. Wymaga zastosowania specjalnych przystawek, podobnych do tych, które używa się do przenoszenia tafli szkła.
Montaż blatu kamiennego
Montaż blatów kuchennych wymaga precyzji i profesjonalizmu. Konieczne jest sprawdzenie wszystkich kątów i upewnienie się, czy każdy z nich jest prosty. Wstępnie blat jest przygotowywany w zakładzie kamieniarskim. Jeśli jest to konieczne, dokonuje się ostatnich, delikatnych cięć i oszlifowań blatu na miejscu. Wówczas bowiem widać, gdzie element nie jest idealnie dopasowany i wymaga obróbki. Niezwykle ważna jest kolejność układania elementów. Najtrudniejszy w ułożeniu jest ostatni blat, monter nie ma już bowiem zbyt wiele miejsca. Zadania tego nie ułatwia mocno zabudowana kuchnia.
Kolejno układane elementy są przyklejane dedykowanym klejem, choć blat ten, z uwagi na swoją wagę, może być użytkowany bez tego łączenia. Poszczególne części mocuje się również silikonem, dobranym pod względem rodzaju i koloru. Profesjonalista potrafi sprawić, by miejsca te były niemal całkowicie niewidoczne.
Na koniec warto pamiętać o impregnacji powierzchni blatu. Stosuje się środki do kamienia naturalnego, które zabezpieczają go przed uszkodzeniem i odbarwieniem.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana